måndag 18 oktober 2021

Sunnanåträffen 2021

Utsikten från stugan får nog ändå klassas som duglig.

Så var det så dags igen! Efter något år uppehåll på grund av vissa virussituationer i världen så var det äntligen dags för lite trollingtävling igen i form av årets upplaga av Sunnanåträffen. Om än i en något begränsad upplaga.

Efter noggrant studerande av väderprognoserna inför helgen så kunde det dock konstateras att det såg aningens brunt ut.. Lovades givetvis friska vindar från middagstid torsdag ända fram till natten mot söndag.. Självklart..

Beslutet togs ändå att två av teammedlemmarna skulle åka ner redan onsdag kväll för att göra ett tappert försök att hitta något intressant på torsdag förmiddag innan det började blåsa allt för jävligt. 


Torsdag 14/10

Truckerkungen drillar vad som visade sig vara lax 70cm.
Fångad på en cart/crome NK sked 39fot ner på rigg.

Sagt och gjort så gick färden ut på Vänerns vatten torsdag morgon. Vädret var över förväntan men vi valde ändå att sätta grejerna vid toppgrund för att se om det fanns något liv där inför de blåsiga tävlingsdagarna som lovades.

Detta gav snart resultat och efter en snabb drilling var en klippt lax runt 65cm uppe i båten och vände. Vände sedan runt skutan och snart var det dags igen, tyvärr brände vi nästan direkt den fisken.

Någon timme senare var det så dags igen, denna gång på riggen och det visade sig även vara en något bättre fisk då en lax runt 70 strecket kunde håvas. Verkar ju faktiskt riktigt lovande detta!

Beslut togs sedan att lämna området då vi inte tyckte det var någon vits att köra sönder det dagen innan tävling utan det var bättre att testa lite andra vatten också. Vi började därför att jobba oss ut mot Jeppes grund.

Tyvärr kändes det området extremt dött med varken fisk på lodet eller någon aktivitet i spöna och då vinden tilltog beslöt vi att bryta för dagen och åka iland och grilla på några hamburgare istället. 

Torsdagens fiskar fångades vardera på En Rapala Scatterrap i guld/svart färg fiskad oblyad i yta den andra föll för en Cart/crome NK sked 39fot ner på rigg.


Fredag 15/10

Fredagens tävlingsfiske ställdes in på grund av för hårda vindar.

Men då vi ju inte hade nått bättre för oss och blåsten inte lovades komma förens lite längre fram på dagen så beslöt vi oss för att ändå åka ut och lägga någon timme på sjön.

Vädret var faktiskt även denna morgon helt dugligt men vi valde ändå att åka toppgrund även denna dag då det ju faktiskt lovades friska NV vindar fram mot lunch. Lika bra att ta det säkra före det osäkra så att säga.

Fisken fanns där även på fredagen och snart hade vi på en helt duglig öring som uppskattades någonstans mellan 70cm och 80cm. Tyvärr var den oförskämd nog att kliva av 30cm från håvgarnet med resultatet att pluggen kom flygande och trasslade in sig bland övriga spön på taket. Tur det ändå inte är tävling för då hade det varit fett bittert!

Detta visade sig bli det ända intressanta hugget denna förmiddag då endast en abborre och en gädda behagade att visa intresse för våra grejer. Fram mot 11-tiden började det dessutom att blåsa precis förjävligt så vi tuffade försiktigt in i 5 knop och tände grillen.

Öringen högg på en Tomic 440 oblyad i ytan.


Lördag 16/10

I vårt tycke lite väl hårt.

Vi var tämligen säkra på att även lördagens fiske skulle ställas in då även lördagens prognos såg riktigt obehaglig ut men tävlingsledningen tänkte annorlunda och släppta startfältet vid 10 tiden. Ett beslut som vi inte är helt eniga med dem om då det var extremt stökigt ute på sjön redan vid toppgrund och man tvingades ligga och slicka land för att det ens skulle vara lite uthärdligt. 

Vi började ändå lördagens fiske vid våra tidigare spots vid toppgrund och snart gav det faktiskt även utdelning med en öring! På prick 61cm.... Räckte inte ens att mäta om den.. Den var fortfarande 61cm.. Förbannat!

Lyckades på något sätt vända runt båten i den hårda vinden och snart var det dags för fisk igen! En grön sak... Gädda... Förbannat! 

Efter en liten stund visade även en abborre intresse. Förvisso en fin en med sina mäktiga 44cm men fortfarande inte rätt! Dock mer otur för borren då Sven ansåg att den skulle göra sig utmärkt i stekpannan...

Försökte köra på i området men vinden blev bara värre och värre och då vi även tog en våg över fören på båten som resulterade i ca 10cm vatten över durken innan självlänsen lyckades svälja undan så insåg vi att vi måste jobba oss in i lä.

På väg inåt så löste faktiskt även en av riggarna men tyvärr valde den fisken att kliva av. Väl inne i lä så tuffade vi fram och tillbaks utanför hamn inloppet och vist dök det en och annan mås men fisket var precis stendött. 

När det var ca en timme kvar till målgång började vi diskutera huruvida vi skulle skita i det redan nu. Då hände det, hugg! Adrenalinet på topp! Nu jävlar! Och... Det var gädda......

Bitterheten låg blytung och vi skulle precis börja plocka in grejerna då vi såg ett måsdyk några hundra meter bort. Jaja, vi ger det ett försök! Och vist gav det resultat. Fullt adrenalinpåslag igen och ganska tidigt såg vi att det var blank fisk! Bara 30 min kvar till målgång nu! Veva!

Väl i båten mättes öringen till.. 60cm..... Vi plockade ihop och åkte in. 

Lördagens fiskar fångades dels på en oblyad crome/cart bomber 15A och dels på en Strikepro i stenssonfärg blyad med 20g.


Söndag 17/10

Den blytunga bitterheten hade dröjt sig kvar i stugan fram tills på söndags morgonen. Visserligen lovades det dugligt väder idag men fisket hade ju gått sådär.. Då vi ju var tvungna att hitta på nått nytt för dagen så skiftade vi från plast till löja och valde att ge våra spotts vid toppgrund ett sista desperat försök. Dels hade vi ju dragit godkänd fisk där och dels vart skall vi annars åka?

Redan på ilägg hände det dock grejer! Gädda.... Lämnar det där... Hann dock inte mycket mer än att avyttra gäddan innan ett till spö löste denna gång blankt! Och ca 30cm.. Slapp ju i alla fall uppleva kränkningen av en kantboll!

Fisket var sedan trögt och vi hade bara två bomhugg att visa upp som resultat så vi valde att jobba oss bort mot Jeppes grund och på vägen dit hittade vi faktiskt fisk. En öring på 60cm..

Hörde även en hel del gnäll på radion från andra båtar om småfisk så känns som vi lyckligtvis inte var ensamma med den förbannelsen i alla fall. 

Då vi ju inte hade mycket att visa upp bröt vi 1,5h tidigt och åkte hem

Söndagens blankfiskar fångades bägge på modade Anchovy specialskallar i färgerna "gröncopcar" och "Tiger prawn" blyade 15g respektive 20g.


Resultat

Vi slutade ju självklart på en hedrande delad sista plats med våra noll poäng. Övriga resultat hittas på arrangörens sida;

mellerudstrollingklubb.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar